Onderhoud gebouwen
Beleidskader en realisatie
Uw raad heeft middelen beschikbaar gesteld om onze gebouwen structureel te onderhouden. De planning van de werkzaamheden is vastgelegd in een meerjarenonderhoudsplan. De uit te voeren onderhoudswerkzaamheden worden jaarlijks middels een collegevoorstel aan het College voorgelegd. We kunnen met het onderhoudsbudget de gemeentelijke gebouwen in stand houden, maar het is niet toereikend om er ook renovaties mee uit te voeren. De aanwending van het bedrag, dat in de begroting beschikbaar is voor het uitvoeren van het onderhoud, zal dan ook steeds kritisch moeten worden afgewogen. Met het beschikbare budget worden onze gebouwen sober maar doelmatig onderhouden, zodat de gebruiker in het pand kan blijven doen waar het voor bedoeld is.
De daadwerkelijke uitvoering van het onderhoud wordt gebaseerd op de vaststelling van het definitieve onderhoudsjaarplan van de betreffende jaarschijf. Voor het meten en bewaken van de onderhoudsstaat hanteren wij de landelijke NEN‐norm 2767 (Nederlands Normalisatie‐instituut) voor gebouwen.
Op basis van het onderhoudsjaarplan is ook in 2023 het onderhoud uitgevoerd. Het onderhoud vertoont in de verschillende jaren fluctuaties. Wij werken vanuit het idee van een ideaalcomplex waarbij we in het programma middelen reserveren. De meer-jaren-onderhoudsplanning wordt jaarlijks geactualiseerd.
Het planmatig-, periodiek-, wettelijk- en het storingsonderhoud is uitbesteed aan HEYDAY Facility Management uit Den Bosch op basis van een geactualiseerde meerjarenonderhoudsplanning, waarin het onderhoud van het gemeentelijk vastgoed voor de komende jaren is vastgelegd. In 2023 is 8,28 miljoen euro (+ restant 2022 1,11 miljoen euro) = 9,39 miljoen euro uitgegeven aan het onderhoud gebouwen en € 518.000 voor Buitensport en sportvloeren.
Realisatie investeringen
Naast het reguliere technisch onderhoud is een aantal investeringen gedaan in onze gemeentelijke panden. Hieronder lichten wij de belangrijkste toe.
Diverse wettelijke aanpassingen aan gebouwen
Het jaarlijkse bulkkrediet Gemeentelijke Accommodaties van 1 miljoen euro is besteed aan noodzakelijke aanpassingen en verbeteringen van gemeentelijke gebouwen in het kader van veiligheid, verhuurbaarheid en nieuwe wetgeving.
De belangrijkste aanpassingen, naast het brandveilig maken, zijn specifieke projecten, zoals verbeteren van de gemeenschappelijke ruimtes en het binnenklimaat in onze sport- en wijkaccommodaties. Het bedrag in 2023 is voornamelijk besteed aan brandveiligheid, klimaatoplossing wijkcentrum de Schakel, verbouwing ‘t Oude Weeshuis, kleedkamers sportzaal de Spil en de keuken van de Leemkuil.
Investeringen in duurzaamheid, asbest en cultuurhistorie
In 2023 is wederom geïnvesteerd in initiatieven op het gebied van duurzaamheid, klimaat en de uitvoering van de asbestbeheerplannen. Door het uitvoeren van de duurzaamheids- en klimaatvoorzieningen, met name het aanbrengen van LED verlichting, isolatie en energiemanagement, zijn de gebouwen duurzamer geworden en neemt het energieverbruik af. Tevens is daarmee invulling gegeven aan de wettelijke eisen ten opzichte van energie-labels enerzijds en duurzaamheidsambities van de gemeente anderzijds.