Paragrafen

Financiering

Hoeveel lenen we waarvoor?

Doel
De gemeente Nijmegen bezit gebouwen, investeert in ruimtelijke ontwikkelingsplannen en verstrekt bij uitzondering leningen. Hiervoor is geld nodig. Omdat onze eigen middelen beperkt zijn, moeten we hiervoor geld lenen. Hierna geven we allereerst inzicht in de financieringspositie van de gemeente Nijmegen. Met deze positie als vertrekpunt beschrijven we vervolgens de financieringsactiviteiten in 2023.  Afsluitend gaan we in op de rente en de risico’s die we lopen.

Hoeveel lenen we waarvoor?
Onze behoefte aan geld ontstaat voornamelijk door investeringen. Enerzijds in materiële vaste activa zoals gebouwen, infrastructuur en riolering. Anderzijds in ruimtelijke ontwikkelingsplannen (hierna grondexploitaties), zoals het Waalfront. Daarnaast verstrekken we bij uitzondering leningen aan derden.
Het financieren van activa, het doen van investeringen en het verstrekken van leningen veroorzaakt een geldbehoefte. Hierin voorzien we door leningen aan te trekken, naast eigen reserves en voorzieningen.
Onderstaand overzicht is afgeleid uit de balans van de gemeente Nijmegen. Hierin wordt zichtbaar waarvoor we geld lenen (linker kolommen) en hoeveel geld we lenen (rechter kolommen).

Bedragen x € 1 miljoen

Financieringsbehoefte

Financieringsmiddelen

1 jan '23

31 dec '23

1 jan '23

31 dec '23

Investeringen in:

Materiële vaste activa

437

452

Eigen vermogen

138

151

Grondexploitaties

156

185

Voorzieningen

95

39

Verstrekte leningen

Aangetrokken leningen

Langlopend

44

55

Langlopend

444

371

Kortlopend

0

2,1

Kortlopend

15

60

Nieuwe investeringen in materiële vaste activa kosten geld, maar ze vertegenwoordigen ook een waarde.
Bij grondexploitaties gaan de kosten voor de baten uit. Deze kosten moeten wij voorfinancieren, zolang ze nog niet zijn terugverdiend door verkopen.

Een beperkt deel van de langlopende leningen (371 miljoen euro) wordt aangetrokken om langlopende leningen te kunnen verstrekken aan derden ( 55 miljoen euro). Het restant is nodig om investeringen te kunnen plegen in materiële vaste activa (ruim 70%) en grondexploitaties (ca. 30%). Naast de langlopende leningen zetten we hiervoor onze eigen reserves en voorzieningen in en trekken we ook kortlopende leningen aan met een looptijd van enkele weken.

Financieringskant
Wanneer we kijken naar de aangetrokken leningen, zien we dat eind 2023 onze schuld  431 miljoen euro bedraagt (371 + 60 miljoen euro). Per jaareinde 2023 bedroeg dit 459 miljoen euro, waarvan 15 miljoen euro kortlopend). De daling van de schulden houdt vooral verband met de voortgang van de realisatie van de grote grondexploitaties als Waalfront en Waalsprong een belangrijke reden waarom we minder financiering nodig hebben. Voor de nieuwe grote projecten Winkelsteeg en Stationsgebied hoeven wij nu nog geen financiering aan te trekken.

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 09:30:35 met de export van 06/10/2024 09:14:22