Paragrafen

Weerstandsvermogen & risicobeheersing

Inleiding

Het weerstandsvermogen maakt het mogelijk incidentele financiële tegenvallers op te vangen zonder direct ingrepen in de begroting te hoeven doen. Bij structurele financiële tegenvallers moet het weerstandsvermogen het mogelijk maken om de eerste klap op te vangen zodat we de tijd krijgen om een zorgvuldige afweging te maken hoe we de financiële gevolgen een plek kunnen geven.
Het gewenste niveau van het weerstandsvermogen is een vrije weerstandscapaciteit die gelijk is aan het risicoprofiel. Dus de gewenste verhouding tussen beschikbare vrije weerstandscapaciteit en risicoprofiel = 1. Bij deze verhouding betrekken we het element tijd.
Voor de weerstandscapaciteit hanteren we een absolute ondergrens van 25 miljoen euro. Wanneer onze weerstandscapaciteit onder dit niveau komt, krijgt herstel hiervan absolute prioriteit. Wanneer de vrije weerstandscapaciteit boven het risicoprofiel uitkomt, kan uw raad beslissen om deze middelen in te zetten. In Nijmegen beschouwen we de saldireserve als het weerstandsvermogen.

We brengen de ontwikkeling van de saldireserve en de risico's in beeld in één grafiek. Deze grafiek is hieronder opgenomen. In de delen hierna wordt ingegaan op de ontwikkeling van de risico's en saldireserve.

In de Stadsbegroting 2024 (november 2023) raakte de ontwikkeling van de saldireserve en de risico's elkaar: de ratio was 1,0. Door het rekeningresultaat 2023 ligt de verwachte ontwikkeling van de saldireserve hoger. Hierdoor is de laagste stand van de ratio saldireserve : risico's 1,4.

Deze pagina is gebouwd op 05/10/2024 12:32:16 met de export van 05/10/2024 11:56:51