Veiligheid

Wat hebben we dit jaar bereikt

Wat hebben we dit jaar bereikt

In onze jaarlijkse veiligheidsbrief rapporteren wij uitgebreid over de ontwikkelingen in het veiligheidsdomein en blikken daarbij onder andere terug op wat we in het afgelopen jaar hebben bereikt. Hieronder geven wij op hoofdlijnen een aantal resultaten weer.

Ambitie: We willen een actieve burger die verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen veiligheid en die van zijn omgeving.

Doel: We respecteren de autonomie van de burger en treden op als wet- en regelgeving ons daartoe verplicht of als de vrijheid en zelfbeschikking van anderen in het gedrang komt

Doel: We sturen op een integrale programmering van Omgevingsdienst (ODRN) en regionale brandweer (VRGZ) in relatie tot fysieke veiligheid, waarbij de eigen verantwoordelijkheid van de burgers en ondernemers expliciet tot uitdrukking komt

Ambitie: We zijn een lokaal bestuur dat binnen het veiligheidsdomein regie neemt, kaders stelt en partijen bij elkaar brengt.

Doel: We spannen ons in om georganiseerde criminaliteit zoveel als mogelijk uit Nijmegen te weren, waarmee we ondermijning van de rechtsorde tegengaan en voorkomen dat kwetsbare burgers misbruikt worden

  • We bouwen de aanpak van ondermijning uit

In 2023 hebben we actief burgers, ondernemers, veiligheidspartners en raadsleden geïnformeerd over de herkenning van drugsproductie via folders, online campagnes en een ondermijningscontainer. Na een incident in de wijk Malvert hebben we direct een bewonersbijeenkomst georganiseerd en interne trainingen gegeven over ondermijning. We ontvingen en analyseerden 32 meldingen van ondermijning en startten een plan van aanpak voor mensenhandel. Daarnaast hebben we 130 Bibobprocedures afgerond. We hebben negen panden op basis van de Opiumwet gesloten om zo een krachtig signaal af te geven en overlast door drugscriminaliteit te stoppen. Bovendien voerden we 76 integrale controles uit, waarbij specifiek 23 garageboxen zijn gecontroleerd op basis van meldingen en onveiligheidsgevoelens van inwoners. Ten slotte hebben we de pilot last onder dwangsom voor kennelijk dealen geïntensiveerd, met inmiddels een eerste verbeuringsbesluit als resultaat.

Doel: We nemen regie bij de persoonsgerichte aanpak door de samenwerking en afstemming tussen zorg- en strafrechtinterventies in het Veiligheidshuis te organiseren

  • We blijven werken aan (nieuwe) oplossingen voor problematiek op het raakvlak van zorg en veiligheid

In 2023 hebben we binnen het thema zorg en veiligheid verschillende instrumenten ingezet om de maatschappelijke veiligheid te bevorderen, waaronder de regieteams multiprobleemhuishoudens, het doorbraakteam en het Zorg- & Veiligheidshuis. We hebben intensief samengewerkt met diverse partners om mensen met verward gedrag aan te pakken, waarbij een palet aan interventies is gebruikt. Onder andere door toename van deze doelgroep, hebben we ook extra inzet gepleegd op de aanpak van woonoverlast. Hierbij hebben verbeterde werkafspraken met politie en woningbouwcorporaties in de praktijk geleid tot een effectievere aanpak. Ook hebben we een nazorgteam voor ex-gedetineerden opgezet. Daarnaast hebben we het Uitvoeringsprogramma Levensloopzorg en toekomstige voorzieningen voor specifieke groepen geïnitieerd. Ten slotte hebben we gewerkt aan het vormgeven van een nieuwe governancestructuur binnen de regionale samenwerking op zorg en veiligheid.

  • We breiden de doorbraakaanpak uit

Vanwege de successen van deze aanpak zetten we hier structureel extra op in.
Het Doorbraakteam is met 0,5 fte uitgebreid en is daarmee met totaal 2,5 fte structureel verankerd.
De verdere inhoudelijke resultaten van de Doorbraakaanpak zijn opgenomen onder het programma Welzijn, Wijkontwikkeling en Zorg.

  • We zetten extra in op het tegengaan van jonge aanwas in de criminaliteit

Om risicojeugd en kwetsbare jongeren eerder in beeld te krijgen en te komen tot een aanpak van jonge aanwas in de criminaliteit, zetten we in op laagdrempelige interventies om crimineel en strafbaar gedrag
te voorkomen. In 2023 hebben we een plan opgezet om in de komende jaren een stevige impuls te geven aan de aanpak van  jeugdcriminaliteit. Daarnaast hebben we andere acties ondernomen. Zo hebben we onder leiding van de regisseur veiligheid naast de reguliere briefings in de wijken een gezamenlijke briefing in het centrum gestart. Dit omdat hier niet zozeer veel jongeren wonen, maar wel verblijven. Hierdoor is er beter zicht gekomen op de overlastgevende jongerengroepen in het centrum. Daarnaast is individueel maatwerk verricht zoals met een-op-eenbegeleiding en het vinden van een bijbaan. Ook hebben we in Nijmegen sinds coronatijd jongerenwerk op de scholen. Ten slotte komen wekelijks circa twintig zorgleerlingen bij de jeugdcoaches met als doel het trainen van de weerbaarheid. Hiermee willen we onder andere uitval voorkomen. Dit levert de jeugdcoaches een betekenisrelatie en een betere informatiepositie op. Dit heeft onder andere geleid tot het voorkomen van diverse vechtafspraken tussen groepjes jongeren.

Doel: We nemen regie bij veiligheidsvraagstukken op straat-, buurt- en wijkniveau door de inzet van de Veiliger Wijkteams

  • We zetten extra in op de aanpak van overlasthotspots

In 2023 hebben we sterk ingezet op intensivering van de samenwerking binnen het centrumgebied om zo de veiligheidsproblematiek in de stad beter en integraal aan te pakken. Afgelopen jaar hebben we de hotspotlocaties in het centrumgebied met de grootste leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken in kaart gebracht. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het versterken van de samenwerking tussen in- en externe partners. Op locaties als het Kronenburgerpark en het Joris Ivensplein heeft dit samen met de betrokkenheid van bewoners, geleid tot een duidelijke afname van de overlast.

  • We betrekken bewoners meer bij de aanpak van veiligheidsproblematiek in hun wijk

We hebben verschillende initiatieven opgezet om te investeren in de relatie met wijkbewoners en om de betrokkenheid bij de aanpak van leefbaarheids- en veiligheidsproblemen te vergroten. Zo hebben we in de wijk Meijhorst geëxperimenteerd met spreekuren voor bewoners. En in de wijk Hatert hebben we met een kraam op de markt gepoogd moeilijk te bereiken bewoners beter te betrekken. Bij actualiteiten die een grote impact kunnen hebben op de leefbaarheid van de wijk, hebben we bijeenkomsten georganiseerd om samen met bewoners te werken aan een passende aanpak, zoals bij de komst van noodopvang Winkelsteeg.

  • We besteden meer aandacht aan de preventie van digitale criminaliteit

Zoals in 2022 het geval was, hadden we ook afgelopen jaar beperkte capaciteit beschikbaar voor de aanpak van digitale onveiligheid. De reguliere deelname aan regionale expertgroepen op het gebied van digitale onveiligheid en monitoring van het regionale cyberbeeld hebben we gecontinueerd. Daarnaast hebben enkele concrete interventies in Nijmegen plaatsgevonden, gericht op jongeren en ondernemers, zoals ‘re_b00tcmp Oost-Nederland’. Dit evenement in het Goffertstadion was erop gericht om jongeren die affiniteit hebben met IT weerbaar te maken tegen het ontwikkelen van een cybercriminele carrière. Ook heeft het congres ‘Better Safe Than Sorry’ plaatsgevonden in Nijmegen. Dit congres was gericht op ondernemers uit Gelderland-Zuid, met als doel om hen voor te lichten over het thema cyber. Tot slot hebben we in 2023 preventieve tips gedeeld op on- en offline kanalen. Met deze activiteiten dragen we met kleine stapjes bij aan het versterken van risicobewustzijn en handelingsperspectief bij jongeren, ouderen en kleine en middelgrote ondernemers.

Doel: Wij kijken bij interventies en maatregelen altijd of ze te verantwoorden zijn zowel met het oog op de kosten voor de burger als gelet op de opbrengst in termen van daadwerkelijke veiligheidswinst.

Ambitie: We zorgen voor een sterke informatiepositie en voor de samenwerking die hierbij nodig is, zodat tijdig en gericht optreden mogelijk is alvorens een veiligheids- probleem ontstaat of escaleert.

Doel: We versterken de strategische en tactische informatiepositie van de gemeente en zijn partners om zo fenomenen en achtergronden in beeld te brengen .

Lasten & baten

26

2,4 %

1

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 09:30:35 met de export van 06/10/2024 09:14:22