Paragrafen

Verbonden partijen

GR Milieusamenwerking en Afvalverwerking RvN (MARN)

Actualiteiten en risico's

Afvalverwerking
De gemeenschappelijke regeling MARN zorgt namens de aangesloten gemeenten voor de verwerking van onder meer huishoudelijk restafval, groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en luiers en incontinentiemateriaal bij ARN BV. Bij de verwerking van deze stromen ontstaan nuttige bijproducten zoals warmte voor het warmtenet, duurzame energie, biogas en compost. Daarmee draagt MARN bij aan een duurzaam afvalbeheer.

Energietransitie
Daarnaast werkt MARN samen met de aangesloten gemeenten en ARN BV mee aan de energietransitie in de regio. Begin december 2023 heeft een aandeelhoudersbijeenkomst plaats gevonden met de MARN-gemeenten, een delegatie van Remondis en de ARN. Tijdens deze bijeenkomst is gesproken over nieuwe kansrijke innovaties die de ARN kan ontplooien op het gebied van energie en circulariteit. Naar aanleiding van deze bijeenkomst wordt onder meer verkend wat de ARN kan betekenen voor het vraagstuk van netcongestie. ARN ziet verder veel kansen en innovaties op het gebied van de energietransitie. Om de samenwerking op dat gebied tussen gemeenten en ARN te bevorderen zal een senior adviseur worden aangesteld.

Ontvangen aflossing lening over verkoop gronden
In 2017 zijn de gronden van de GR MARN  verkocht aan ARN bv voor een bedrag van € 11,5 mln. De MARN heeft sindsdien geen gronden meer in bezit. De ARN heeft de aankoop gefinancierd door een langlopende lening bij de MARN af te sluiten. Hiervoor betaalt de ARN € 0,8 mln jaarlijks gedurende 20 jaar aan de MARN. Doordat er geen inkomsten uit huur en pacht meer worden ontvangen, zullen vanaf 2037 geen middelen beschikbaar komen voor de MARN.

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 09:30:35 met de export van 06/10/2024 09:14:22