GR Omgevingsdienst Regio Nijmegen
Actualiteiten en risico's
Alle deelnemende gemeenten hebben hun milieutaken ingebracht (verplichting vanuit het rijk). Daarnaast heeft elke deelnemer aanvullende taken ingebracht. Zo hebben de deelnemers enkele BRIKS-taken (bouw, reclame, inritten, kap en sloop) ingebracht. Ook geeft ODRN invulling aan de regionale crisisorganisatie omgevingszorg (milieubeheer en bouwbeheer). Daarbij zorgt ODRN in landsdeel Oost voor vergunningverlening, toezicht en handhaving bij BRZO-bedrijven (Besluit risico’s zware ongevallen).
Het VTH-speelveld van ODRN is aan constante ontwikkeling onderhevig. ODRN werkt daarom aan de implementatie van deze veranderingen en het optimaliseren van haar eigen organisatie. Jaarlijks legt ODRN via de eigen jaarrekening ook zelfstandig verantwoording af over de uitgevoerde activiteiten en financiële situatie.
De belangrijkste punten in 2023 waren:
- Eind 2022 is regionaal gezamenlijk VTH-beleid vastgesteld waarin de ambities voor de komende vier jaar zijn vastgelegd. ODRN is in 2023 gestart met het implementeren van dit beleid in de uitvoering.
- Binnen ODRN zijn de afgelopen jaren veel stappen gezet om de bedrijfsvoering te verbeteren. In 2023 rekenen we voor het eerst vereenvoudigd af (afrekenen per werkelijk bestede uren in plaats van geleverde producten), wat minder administratieve lasten meebrengt. Daarnaast is hard gewerkt om de bedrijfsvoering aan te passen aan de komst van de Omgevingswet en heeft omzetting plaatsgevonden naar bijbehorende producten en diensten.
- De focus van de ODRN-organisatie heeft in 2023 gelegen op het implementeren van nieuwe ICT-systemen. Mede door de komst van de Omgevingswet, maar ook door het aflopen van servicecontracten, waren een nieuw workflow-systeem, een HRM-systeem en een financiële applicatie nodig.
- De realisatie 2023 is door ODRN in financiële zin achtergebleven op de bij het werkplan afgesproken opdracht. Doordat alle zeilen bijgezet moesten worden voor de komst van de Omgevingswet en nieuwe ICT-systemen, heeft ODRN minder declarabele uren kunnen maken.
- Naar aanleiding van het rapport ‘Om de leefomgeving’ van de Commissie van Aartsen is een Interbestuurlijk Programma gestart om de kwaliteit van het VTH-stelsel steviger te borgen. Dit vraagt om de doorontwikkeling van omgevingsdiensten. In 2023 heeft ODRN in dat kader in 2023 een check moeten uitvoeren op de robuustheid van de milieutaakuitvoering. ODRN komt daar als voldoende robuust uit. Om de organisatie te verstevigen, is ODRN in 2023 wel een onderzoek gestart naar een (vergaande) samenwerking met ODRA.
- Deze landelijke geïnitieerde doorontwikkeling van het VTH-stelsel hangt samen hangt met de Nijmeegse ambitie om de sturing op en samenwerking met ODRN binnen de milieutaakuitvoering te versterken danwel te verbeteren. Berenschot heeft Nijmegen daarin een aantal aanbevelingen gedaan, die sinds 2022 zijn opgepakt. In 2023 hebben ODRN en Nijmegen onder begeleiding van Lysias Advies een routekaart opgesteld en een impactanalyse laten uitvoeren om tot meer outcomegericht (samen)werken te kunnen komen.
- ODRN en Nijmegen hebben meer op inhoud afspraken gemaakt over de jaarlijkse opdracht en deze vertaald naar een uitvoeringsprogramma. Hiermee is ook een stap gezet in de samenwerking en het professionaliseren van het opdrachtgever- en opdrachtnemerschap
In het coalitieakkoord heeft het college van Nijmegen de ambitie uitgesproken de BRIKS-taken weer in eigen huis uit te willen voeren. Een ontvlechting van deze taken uit ODRN en herinrichting bij Nijmegen is een proces dat zorgvuldig moet worden doorlopen en heeft impact op taakuitvoering, personeel, organisatie, informatievoorziening en financiën. In 2023 is het proces voorbereid, zijn werkafspraken over het traject met ODRN gemaakt en is een start gemaakt om de nieuwe Nijmeegse inrichting op te zetten, zodat in 2024 inrichting kan plaatsvinden.