Wat heeft het gekost

Ambities

Ambities

Begroting 2023 primitief

Begroting 2023 na wijziging

Rekening 2023

Verschil

Lasten

Klimaat-bestendige stad

15,7

14,5

13,5

1,0

V

Groene, gezonde en vitale omgeving

21,9

22,7

22,0

0,7

V

Circulaire stad

15,1

15,1

13,5

1,6

V

Energie- en klimaatneutrale stad

7,3

6,7

3,7

3,1

V

60,0

59,0

52,7

6,3

V

Baten

Klimaat-bestendige stad

0,0

0,2

0,2

0,0

N

Groene, gezonde en vitale omgeving

18,1

18,4

17,9

0,5

N

Circulaire stad

6,0

6,0

5,0

0,9

N

Energie- en klimaatneutrale stad

0,0

3,7

2,2

1,5

N

24,2

28,3

25,3

3,0

N

Verschil = Begroting na wijziging -/- Rekening (V=voordeel; N=nadeel)

Totaal programma
Aan het programma Openbare Ruimte geven we per saldo 27,4 miljoen euro uit. Het grootste deel hiervan gaat naar de ambitie Groene, gezonde en vitale omgeving.

Per ambitie
We zijn een klimaatbestendige stad waar de overlast van hitte, droogte en water tot een minimum wordt beperkt en de biodiversiteit wordt bevorderd
Ten opzichte van de dynamische begroting is er per saldo 1,0 miljoen euro voordeel op deze ambitie.

Lastenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 1,0 miljoen euro (7%) minder aan lasten uitgegeven.
Dit wordt verklaard door:

  • Binnen de uitvoeringskosten van het taakveld milieubeheer is een voordeel gerealiseerd van 0,5 miljoen euro. Dit komt voornamelijk door de regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) die bedoeld is voor uitbreiding capaciteit (bemensing) voor het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid.

Ten opzichte van de begroting houden we 0,3 miljoen euro over op de budgetten voor onderhoud groen, bomen en de groenprojecten. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat we minder kosten hebben gemaakt voor de bestrijding van de eikenprocessierups.

  • Overige afwijkingen hebben geleid tot een voordeel van 0,2 miljoen euro.

Batenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er aan de batenzijde geen afwijking in de realisatie.

We hebben een groene, gezonde en vitale omgeving om in te wonen, te werken en te recreëren
Ten opzichte van de dynamische begroting is er per saldo 0,2 miljoen euro voordeel op deze ambitie.

Lastenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 0,7 miljoen euro (3%) minder aan lasten uitgegeven.
Dit wordt hoofdzakelijk verklaard door:

  • Onder deze ambitie verantwoorden we de financiële effecten van het Gemeentelijk Rioleringsplan over het jaar 2023. Aan de lastenkant realiseren we een hogere toevoeging aan de voorziening GRP dan begroot. (Nadeel 2,3 miljoen euro). Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat we minder kapitaallasten aan het GRP kunnen toerekenen dan begroot als gevolg van lagere realisatie op de investeringen in de afgelopen jaren. (voordeel 1,7 miljoen euro). Daarnaast hebben we minder onderhoudskosten (0,6 miljoen euro), minder kosten voor meldingen en gegevensbeheer en onderzoek (0,5 miljoen euro). Gecorrigeerd voor de lagere gerealiseerde rioolopbrengsten dan begroot (0,5 miljoen euro), is er per saldo een bedrag van 2,3 miljoen euro meer toegevoegd aan de voorziening GRP dan in de begroting opgenomen.  Aan de lastenkant wordt al met al een voordeel van 0,7 miljoen euro ten opzichte van de begrotingscijfers gerealiseerd.

Batenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 0,5 miljoen euro (3%) minder aan baten gerealiseerd.
Dit wordt verklaard door:

  • doordat er minder rioolopbrengsten zijn gerealiseerd dan in de begroting was opgenomen, zie ook tekst onder lastenzijde.

We zijn een circulaire stad waar we verantwoord omgaan met grondstoffen en deze zoveel mogelijk opnieuw gebruiken
Ten opzichte van de dynamische begroting is er per saldo 0,7 miljoen euro voordeel op deze ambitie.

Lastenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 1,6 miljoen euro (10%) minder aan lasten uitgegeven.
Dit wordt verklaard door:

  • In 2023 is de definitieve eindafrekening DVO Dar over het jaar 2022 binnengekomen. Deze eindafrekening heeft geleid tot een voordelig resultaat van 0,4 miljoen euro;
  • Doordat de begroting 2023 fors is geïndexeerd zijn voor de uitvoering van de DVO Dar 2023 niet alle middelen volledig benut. Dit levert een voordeel op van 1,1 miljoen euro.

In de 2e Voortgangsmonitor hebben we een melding opgenomen een verwacht voordeel van 1,0 miljoen euro.  

Batenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 0,9 miljoen euro (15%) minder baten gerealiseerd.
Dit wordt verklaard door:

  • Er worden minder restafvalzakken verkocht. Dit leidt tot een nadeel van zo'n 0,4 miljoen euro.
  • Bovendien krijgt de gemeente Nijmegen een lagere vergoeding voor verpakkingsafval.  Dat leidt tot een nadeel van 0,3 miljoen euro.
  • Overige afwijkingen zoals minder leges milieustraat en minder grofvuil-ophaalbeurten hebben geleid tot een nadeel van 0,2 miljoen euro.  In de 2e Voortgangsmonitor is dit nadeel eveneens opgenomen.

We zijn een duurzame en energie neutrale stad, waarin we inwoners en bedrijven ondersteunen bij de energie- en warmte transitie en duurzame inwonersinitiatieven stimuleren
Ten opzichte van de dynamische begroting is er per saldo 1,6 miljoen euro voordeel op deze ambitie.

Lastenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 3,1 miljoen euro (46%) minder aan lasten uitgegeven.
Dit wordt verklaard door:

  • Bij de regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) die bedoeld is voor uitbreiding capaciteit (bemensing) voor het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid is een voordeel op de lasten ontstaan van 1,5 miljoen euro. Dit komt doordat in de 2e Voortgangsmonitor het volledige bedrag aan CDOKE-klimaatmiddelen van 3,5 miljoen euro naar de exploitatie is gebracht omdat toen nog niet duidelijk was wat de inzet in 2023 ging worden. Het voordeel op de lasten is een nadeel bij de baten, per saldo is dit gelijk. Het niet bestede deel in 2023 kan in 2024 worden ingezet.
  • Het overgrote deel van het project aardgasvrij wordt gedekt uit rijksmiddelen of overige externe middelen. Op het gemeentelijke deel van het project aardgasvrij is een voordeel ontstaan van 1,2 miljoen euro. Om de reeds in gang gezette processen voort te zetten (energie besparen, warmtenetten) kunnen deze middelen niet vrij vallen en zal er 1,0 miljoen euro worden toegevoegd aan de bestemmingsreserve aardgasvrij/warmtefonds. Bij de 2e Voortgangsmonitor is reeds een melding gedaan en 3,8 miljoen euro toegevoegd aan de reserve. De verwachting was dat er in 2023 al meer middelen waren uitgegeven in onder andere BES Hengstdal. Maar gezien de resultaten van de draagvlakmeting zijn de middelen vooralsnog onbenut gebleven.
  • Overige afwijkingen hebben geleid tot een voordeel van 0,4 miljoen euro.

Batenzijde
Ten opzichte van de dynamische begroting is er 1,5 miljoen euro (41%) minder aan baten gerealiseerd.
Dit wordt verklaard door:

  • Bij de regeling CDOKE is een nadeel op de baten van 1,5 miljoen euro ontstaan. Dit komt doordat niet het volledige beschikbare budget in 2023 is besteed, zie ook de tekst onder lastenzijde.

Het verschil tussen de primitieve begroting en de dynamische begroting is hierboven toegelicht bij het onderdeel Begrotingswijzigingen.

Lasten & baten

0

0,0 %

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 09:30:35 met de export van 06/10/2024 09:14:22