Cultuur en Cultureel Erfgoed

Wat wilden we bereiken

Wat wilden we bereiken

In 2023 werken we voor het derde jaar aan uitvoering van de cultuurvisie Groei. en de Erfgoedstrategie 2020. Onderstaand een overzicht van belangrijkste zaken voor 2023:

We versterken het culturele aanbod door meer te investeren
Bij de cultuurvisie Groei. hebben we een nieuw subsidiehuis opgesteld dat uitgaat van groei van de activiteiten en van de kwaliteit van het aanbod. Eén van de knelpunten is dat de subsidies niet toereikend zijn om de ambities van onze cultuurvisie te kunnen uitvoeren in een stad die steeds verder groeit. Dat geldt voor grote en kleine instellingen. Een ander knelpunt is dat er onvoldoende doorstroming mogelijk is omdat er geen extra middelen zijn. Partijen kunnen onvoldoende groei realiseren in schaalgrootte en kwaliteit. Daarnaast speelt nog de uitvoering van de Fair pay code waar we instellingen beter moeten betalen zodat iedereen een eerlijk loon krijgt. Door meer te investeren in de het culturele aanbod komt Nijmegen op een niveau passend bij een stad van deze schaalgrootte.

We voeren het 3e jaar van het Actieplan Cultuur Nijmegen uit
Dit plan is gericht op het overbruggen, herstellen en weerbaar en wendbaar maken van de culturele infrastructuur. In 2023 voelt de culturele sector de gevolgen van corona nog. Het blijft van belang om de culturele sector te ondersteunen. Via diverse subsidieregelingen steunen en stimuleren we de sector om meer weerbaar en  wendbaar te worden. We hebben daarbij aandacht voor ZZP’ers, kleine stichtingen en grote instellingen.  

We blijven inzetten op de verbinding cultuur en andere domeinen
Het verbinden van cultuur met andere domeinen, zoals zorg, economie en onderwijs heeft een impuls nodig. Deze verbinding gaat namelijk niet vanzelf. In 2023 verstrekken we subsidies waarmee aanvragers stimuleren om cultuur te verbinden met andere domeinen.

In 2023  wordt de doorontwikkeling brede scholen vormgegeven door mee te doen met het landelijke Voorloperstraject rijke schooldag. Nijmegen kent al ruim 15 jaar het concept brede scholen. De doorontwikkeling zal zich in eerste instantie focussen op het snijvlak onderwijs en welzijn. De verbetering van de kwaliteit van cultuureducatie op de brede scholen nemen we mee in deze ontwikkelingen.

In 2023 jaar gaan we samen met het gemeentelijk sportbedrijf de urban sports & culture in Nijmegen verder ontwikkelen en faciliteren. Dit doen we in overleg met de urban scene in Nijmegen.

Versterking keten (jeugd)theater in Nijmegen en Gelderland
We hebben een rijke theatertraditie en deze willen we versterken en verbeteren. In de afgelopen jaren is o.a. een onderzoek naar het Nijmeegse theaterklimaat uitgevoerd en zijn verschillende subsidies verstrekt die het versterken van de theatersector tot doel hadden. We werken hier in 2023 aan verder. Dit doen we onder andere in de regio 025, met aandacht voor de aanwezige talenten in Nijmegen door met name (jonge) professionals op weg te helpen.

We investeren in huisvesting van culturele organisaties
In het coalitieakkoord is opgenomen dat we investeren in de renovatie van de schouwburg waarbij we uitgaan van de variant schouwburg – plek in de stad. In 2023 bereiden we de renovatie voor aan de hand van het Masterplan. In dit plan zijn alle knelpunten in dit 60-jarige rijksmonument geanalyseerd en voorzien van een integrale oplossing, inclusief financiële vertaling. Het plan combineert noodzakelijke renovaties en vervangingen met ingrepen die de schouwburg duurzaam en toekomstbestendig maken. Er wordt een relatie gelegd tot andere maatschappelijke functies en de omgeving.

We doen een locatieonderzoek naar de herhuisvesting van de Lindenberg. Daarbij kijken we primair naar twee plekken, het stationsgebied en de huidige locatie. Voor huisvesting van de bibliotheek en de Lindenberg kijken we naar een gezamenlijke vestiging in Nijmegen-Noord en in Dukenburg. De locatie noord bevindt zich aan de entree van Hof van Holland. We beogen de ruimtelijke plannen in 2023 af te ronden. We verwachten in 2024 te starten met de bouw in noord. De locatie Dukenburg is onderdeel van de herontwikkeling winkelcentrum Dukenburg. We werken deze plannen, in samenwerking met bibliotheek en Lindenberg, in 2023 nader uit.

De start van de verbouwing  van Museum het Valkhof staat gepland in het voorjaar van 2023. Vanaf de sluiting per 1 oktober 2022 organiseert het museum op diverse locaties in de stad tentoonstellingen.

Het ontwerp van het gezamenlijk archeologisch depot, waarin de collectie van de provincie Gelderland en die van onszelf wordt bewaard, is in 2022 gereed gekomen. Na de selectie van de aannemer, eind 2022, start de uitbreiding en verbouwing medio 2023. De oplevering staat gepland voor 2024.

We vernieuwen ons atelierbeleid en richten ons op meer ateliers en broedplaatsen die voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Voor de uitvoering van ons atelierbeleid werken we samen met stichting atelierbeheer SLAK, die voor ons de ateliers beheert. We werken aan de realisatie van meer ateliers op de locaties Streekweg, Nieuwe Dukenburgseweg, Winkelsteeg en het Stationsgebied.

We verkennen toekomstscenario's van De Bastei. De subsidie aan Museum De Bastei is onvoldoende om de museale taken goed uit te voeren. Er is onvoldoende budget voor ICT, HR en bedrijfsvoering. Naast problemen met de exploitatie is ook het depot van de Bastei aan renovatie/vervanging toe. Om uit te zoeken wat er nodig is hebben we in 2022 een onderzoek laten doen. Het onderzoeksrapport schetst drie scenario’s die we verder gaan uitwerken. Op basis van deze uitwerking gaan we het subsidiebedrag voor 2023 verhogen.

We maken een nachtvisie met de stad
Samen met partners in de stad maken we een herstelplan voor het nachtleven en stimuleren het culturele aanbod in de nacht. We versterken daarmee de lokale economie en aantrekkelijkheid van de binnenstad.

Verkenning Europese Culturele hoofdstad van Europa
In 2033 zijn Nederland en Italië aan de beurt om een stad voor te dragen voor de titel “Culturele hoofdstad van Europa” Ongeveer 6 jaar voorafgaand aan het titeljaar (2027) zal het rijk de formele oproep doen aan steden om zich te kandideren. We willen een verkenning doen naar de kansen voor Nijmegen en de regio. Daarbij gaan we de randvoorwaarden en het draagvlak in de regio en bij de belangrijkste stakeholders onderzoeken. We verwachten de verkenning in het voorjaar van 2023 op te leveren.

We zorgen voor betere instandhouding en bescherming van monumenten
Op basis van de Erfgoedstrategie 2020 zijn we begonnen met de inhaalslag voor het aanwijzen van monumenten. In 2023 wijzen we ongeveer 80 monumenten aan. Dit is onderdeel van een meerjarig programma, zodat in 2026 zo’n 460 extra panden in de stad een bescherming genieten en we dan de achterstand van de aandachtspandenlijst hebben  weggewerkt.

We stellen een nieuwe subsidieverordening voor monumenten en nieuw beleid voor het verduurzamen van monumenten, inclusief beleid voor zonnepanelen op.

We bereiken een nieuw publiek met aansprekende erfgoedverhalen
In 2023 maakt de erfgoedaanjager in samenwerking met instellingen en andere partijen in de stad aansprekende nieuwe presentaties en verhalen zichtbaar. We versterken de samenwerking tussen cultuurhistorische organisaties, werken aan een samenhangend programma en vinden nieuwe manieren om de verhalen van de stad te vertellen.

Naast het vernieuwde uitvoeringsprogramma Verleden Verbeeld, stellen we een erfgoedregeling op. Hierin wordt ook rekening gehouden met Nijmeegs en immaterieel erfgoed. Dit ter versterking van de erfgoedinstellingen.

We versterken ons toeristisch profiel met de Limes als Unesco werelderfgoed
Ons Romeinse verleden is aangewezen Unesco werelderfgoed, als onderdeel van de Neder Germaanse Limes. In 2023 starten wij – op basis van keuzes die we aan de raad voorleggen – met de uitvoering van het Masterplan voor het behoud en de zichtbaarheid van het Romeinse Erfgoed in het kader van de Limes. Dit doen we in samenwerking met veel gemeenten, drie provincies, de Rijksoverheid en Duitse partners.

We leveren een bijdrage aan uitvoering van het Masterplan van de Sint Stevenskerk
We dragen met € 600.000,- bij aan de laatste fase van het Masterplan. Het Masterplan wordt grotendeels met rijksmiddelen uitgevoerd, onze bijdrage is een co-financiering.

Op weg naar 80 jaar vrijheid WO2
We zetten samen met de provincie en de regio een structureel programma neer gebaseerd op een nieuwe manier van herdenken. We borduren voort op de eerste editie van Free Future en overige activiteiten die in de stad ontstaan. Daarnaast hebben we ambities voor de viering/herdenking van 80 jaar vrijheid. Die werken we concreet uit met de partners in de stad. Hiermee realiseren we een cofinanciering van de provincie.

We werken oud archeologisch onderzoek uit
Vanaf 2023 werken we oud archeologisch onderzoek uit, zodat we beter kunnen anticiperen op nieuwbouwplannen en projecten. Hiervoor wordt extra capaciteit aangetrokken. We maken de uitkomsten van de oude onderzoeken digitaal beschikbaar, onder meer ook voor verder wetenschappelijk onderzoek.

We benutten beschikbare publieksruimtes efficiënt
Bij de cultuurhistorische partners waar het Regionaal Archief Nijmegen mee samenwerkt is er extra aandacht voor samenwerking met de locatie Mariënburg van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. In samenwerking met de buren (bibliotheek, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis) richten we de nieuwe publieksruimte bij het RAN in voor presentatie en educatie van onze collecties. Deze komt in 2023 beschikbaar.

We voeren de 'Hotspotmethode' uit
In 2022 hebben we de hotspotmethode ingevoerd. Daardoor kunnen (periodiek) belangrijke brede maatschappelijke thema’s die lokaal spelen als hotspot worden aangewezen. De overheidsinformatie binnen een dergelijk thema wordt daardoor permanent bewaard en kan worden aangevuld met (delen van) particuliere archieven. In 2023 zal opnieuw uitvoering worden gegeven door een lijst met hotspots door het college te laten vast te stellen.

We onderzoeken invloed digitale transformatie op publieksbereik van het RAN
Door de digitale transformatie zien we de veranderende vraag van de burgers en overheden ten aanzien van het archief. Reguliere vragen komen steeds meer digitaal binnen en er zijn  meer (sociaal media) kanalen om de burger te bereiken. In 2023 onderzoeken we hoe in deze ontwikkeling goed mee kunnen komen.

Lasten & baten

39

3,6 %

5

0,4 %

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 09:30:35 met de export van 06/10/2024 09:14:22